Cei 4 oameni care te vor ajuta să-ți atingi țelurile

Acum este perioada din an când toți privim înainte cu speranță și determinare în ochi. “Ăsta o să fie anul meu! Ăsta e anul în care voi deveni cea mai bună variantă a mea!”

Ajungem să fim puțin egoiști și să ne întrebăm “Ce vrem?”.

Poate răsfoiești articole despre cum se stabilesc țelurile efective. Aceste articole probabil că-ți transmit același lucru: crează un țel acționabil și realizabil. Impune-și un termen limită. Fă inginerie inversă cu pașii necesari să ajungi acolo.

Acesta este un sfat solid. Cu toate astea, în niciunul dintre sutele de articole despre această tema, pe care le zărești pe ecran, nu se menționează un element vital în procesul de creare a țelului.

Vei citi mult despre când și cum se stabilesc țelurile dar nu uita despre cine.

Fără îndoială, foarte puține scopuri poți atinge de tine singur. Cum spune zicala, niciun om nu este o insula.
În călătoria ta spre succes, sunt patru tipuri diferite de oameni de care vei avea nevoie. Acești oameni sunt cei ce-ți vor susține eforturile, însă, dacă nu știi să-i cauți, ar putea trece pe lângă tine. Deci, cine sunt oamenii care te pot ajuta în succesul tău personal?

1. Mentorul

Așa cum puncta Joseph Cambell cu The Hero’s Journey, toți marii eroi au un mentor. Luke Skywalker îl avea pe Yoda. Karate Kid îl avea pe Mr. Miyagi. Katniss Everdeen îl avea pe Haymitch Abernathy.

Mentorul este cineva care a fost acolo, a făcut-o și a câștigat trofeul. El sau ea este cineva la care poți apela, caruia îi poți adresa întrebări și de la care poți primi sfaturi. Dacă vrei să-ți dezvolți afacerea, aliniază-te cuiva care a avut succes într-un model de afaceri similar. Dacă vrei să slăbești, ai putea să-ți alegi un antrenor personal sau ai putea apela la un prieten care deja a avut succes în demersul său de slăbit.

Identifică-i pe cei care deja au trecut pe drumul pe care te afli acum. Construiește sau solidifică relația cu aceștia. Mentorii tăi te vor ajuta să îți atingi scopurile într-un timp mai scurt decât dacă ai încerca să te descurci de unul singur.

2. Ținta

În cadrul antrenamentelor de tip coaching și în timpul discursurilor, “țintă” este o formulă scurtă pentru “persoana pe care vrei s-o influențezi.” Ținta este persoana de la care vrei să auzi “da”. Toată lumea are ținte. Soțul tău ar putea fi ținta ta atunci când încerci să-l convingi să vă luați o vacanță la o stațiune de schi. Colegul tău ar putea fi o țintă atunci când îl motivezi în timpul unui proiect.

Ținta este cea care poate spune “da” și să-ți îndeplinească visurile, sau ar putea spune “nu” și toate eforturile ar putea fi în zadar. Pentru țelurile tale, de la cine ai nevoie să auzi “da”? Un client cu nume răsunător? Un investitor? Co-fondatorul?

Fii clar în privința țintei. Cum poți face ca ideea ta să-l atragă cel mai puternic?

3. Suporterul

Toți avem nevoie de oameni de bază. Batman este mai bun alături de Robin (sau Alfred, depinde cum privești lucrurile). Neo avea nevoie de Trinity. Doctor Who nu este el însuși fără un companion. (Devin prea tocilar?)
Ideea este că toți avem nevoie de cineva care să ne susțină dar, dacă nu ai identificat cine va fi suporterul tău pentru când vei demara pe teren accidentat, atunci nu vei ști la cine să apelezi când se va întâmpla. Identifică-ți oamenii de bază, contactează-i astăzi și oferă-le aprecierile tale pentru că există și te susțin.

De asemenea, nu uita să iei în considerare și grupurile de susținători. Întâlnirile de grup pot fi la fel de puternice. Dacă vrei să pierzi în greutate, atunci devino client fidel la sala de exerciții fizice. Dacă vrei să te eliberezi de anumite gânduri, grupurile de suport pot fi un loc sigur, exact pentru așa ceva. Dacă vrei să-ți exprimi măiestria, înscrie-te la un curs săptămânal de pictură.

Deci, pe cine vei aduce în echipa ta? Cine te va menține responsabil?

4. Persoana de legătură

Acesta este, de departe, cel mai des omis “cine” din procesul de stabilire a țelului.

Ai un scop și știi că trebuie să auzi un “da” de la o țintă, dar o lași baltă când realizezi că nu ai acces direct la aceasta. Cum poți să obții un “da” când nu poți obține nici măcar un “bună”?

Încă nu s-a terminat totul.

Dacă realizezi acest lucru, atunci următoarea ta întrebare este “Pe cine cunosc să aibă tangențe cu acea persoană?” Lumea noastră este mai plată ca niciodată. Țintele noastre sunt adesea la o conexiune de LinkedIn distanță. Omul de legătură este persoana care îți poate face cunoștință cu ținta ta. El sau ea face legătura ca tu să poți face lucrurile să se întâmple.

Amintește-ti procesul persuasiv – observă, conectează-te, influențează. În acest caz vei trece de două ori prin acest proces – o dată pentru omul de legătură și o dată pentru țintă.

Pe măsură ce-ți creezi scopurile, nu uita să incluzi oamenii care te vor ajuta să urci pe scara succesului. Stabilirea țelurilor nu este un spectacol de o persoană. Succesul este întotdeauna atins în grup.

Sursa: Entrepreneur

Partajează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.